Д-р Десислава Ташкова: Ранното диагностициране на карцинома на млечната жлеза води до по-добри резултати при лечението

Д-р Десислава Ташкова: Ранното диагностициране на карцинома на млечната жлеза води до по-добри резултати при лечението

Седмица на отворените врати в КОЦ-Пловдив ще се проведе по повод 4 февруари – Световният ден срещу борбата с рака между 30 януари и 3 февруари.

Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Десислава Ташкова – началник отделение „Клинична патология“ в КОЦ-Пловдив. „Всички, които желаят да си направят безплатни профилактични прегледи са добре дошли. Необходимо е предварително да се обадят на посочените телефони, информация за тях ще има на сайта на КОЦ-Пловдив. Прегледите ще се извършват в Диагностично-консултативните кабинети на КОЦ-Пловдив. Ще бъдат прегледани всички желаещи“.

Основната цел на кампанията е да се подобри диагностиката на това заболяване като това се постига чрез ранните прегледи, превенцията и профилактиката, тъй като най-честото злокачествено заболяване е карцином на млечната жена при жените, обясни д-р Ташкова. „Нашите усилия са насочени към засилване на профилактиката и извършването на прегледи при всички жени, които имат желание да ги проведат“.

Колкото по-рано е диагностициран карцинома на млечната жлеза, толкова лечението ще бъде по-ефективно, възможно е да се достигне и до пълно излекуване, заяви д-р Ташкова. „Таргентата група са жени над 40-45 години, при тях се препоръчва извършването на образно изследване. Диагностицираме и доста млади жени – моят апел е всяка жена поне веднъж в годината да провежда профилактично изследване на млечните жлези“.