Д-р Елена Иванова, КОЦ-Пловдив: Предимствата на новия линеен ускорител Halcyon са точността и бързината.

Д-р Елена Иванова, КОЦ-Пловдив: Предимствата на новия линеен ускорител Halcyon са точността и бързината.

Новият линеен ускорител е модел Halcyon на американската компания „Вариан“, версия 3. Това е линеен ускорител от по-ново поколение, а версия 3 на Halcyon за първи път се инсталира в нашето отделение. Неговото предназначение, както и на другия ни линеен ускорител, е провеждането на лъчетерапия при почти всички видове онкологични заболявания. Най-често лъчелечение провеждаме при рак на млечната жлеза, на шийката и тялото на матката, рак на органите на главата и шията, на простатата, дебелото черво, белия дроб и тумори на мозъка, както първични, така и метастатични.Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Елена Иванова, КОЦ-Пловдив.

„В сравнение с конвенционалните линейни ускорители, Halcyon има две основни предимства – точност и бързина. Точността се гарантира именно от това задължително напасване на образите, за което споменах, преди всеки сеанс, а бързината е наистина впечатляваща. За 8 минути един пациент е въведен в процедурното помещение, позициониран, верифициран, проведено е облъчване и е изведен от процедурното помещение. Всичко това дава възможност за преминаване на повече пациенти за по-кратко време. Освен това новият ни линеен ускорител е доста по-щадящ от конвенционалните линейни ускорители поради една техническа особеност – с по-малка утечка. Така се пазят по-добре съседните критични органи и се намаляват страничните реакции“, обясни д-р Иванова.

„Лечението е абсолютно безплатно и на двата линейни ускорителя, включително всички консумативи са безплатни и е напълно достъпно за всички онкологично болни от цялата страна, независимо от къде са насочени, които разбира се, са подходящи за лъчелечение, като единствено необходимо е да имат регистрация в КОЦ-Пловдив. Това са изискванията, няма други, категорична е д-р Иванова.