Д-р Елена Иванова, КОЦ-Пловдив: Новият линеен ускорител Halcyon е доста по-щадящ, а лечението е абсолютно безплатно

Д-р Елена Иванова, КОЦ-Пловдив: Новият линеен ускорител Halcyon е доста по-щадящ, а лечението е абсолютно безплатно

Д-р Елена Иванова – началник Отделение „Лъчелечение“ в Комплексен онкологичен център – Пловдив, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

На пряката ни телефонна линия е д-р Елена Иванова – началник Отделение „Лъчелечение“ в Комплексен онкологичен център – Пловдив. От нея ще научим повече информация за новия линеен ускорител, от който ще могат да се възползват пациентите на центъра. Д-р Иванова, от месец септември КОЦ-Пловдив разполага с нов, последно поколение линеен ускорител. Ще обясните ли за нашите слушатели какво точно представлява и какви са неговите функции? 

Новият линеен ускорител е модел Halcyon на американската компания „Вариан“, версия 3. Това е линеен ускорител от по-ново поколение, а версия 3 на Halcyon за първи път се инсталира в нашето отделение. Неговото предназначение, както и на другия ни линеен ускорител, е провеждането на лъчетерапия при почти всички видове онкологични заболявания. Най-често лъчелечение провеждаме при рак на млечната жлеза, на шийката и тялото на матката, рак на органите на главата и шията, на простатата, дебелото черво, белия дроб и тумори на мозъка, както първични, така и метастатични. И двата ни линейни ускорителя са усъвършенствани за провеждане на модулирано по интензитет лъчелечение – т.нар. IMRT, и обемно модулирана ротационна терапия – VMAT. Новият ускорител е оптимизиран и за 100% образно направлявана лъчетерапия, като задължителната верификация за напасване на образите се прави преди всеки сеанс. Освен това Halcyon е оборудван и със софтуер „Велосити“, позволяващ провеждането на адаптирано лъчелечение. Halcyon има възможност и за радиохирургия, но по този метод ще работим след някои допълнителни измервания и най-вероятно следващата година.  

А какви са предимствата на апарата? 

В сравнение с конвенционалните линейни ускорители, Halcyon има две основни предимства – точност и бързина. Точността се гарантира именно от това задължително напасване на образите, за което споменах, преди всеки сеанс, а бързината е наистина впечатляваща. За 8 минути един пациент е въведен в процедурното помещение, позициониран, верифициран, проведено е облъчване и е изведен от процедурното помещение. Всичко това дава възможност за преминаване на повече пациенти за по-кратко време. Освен това новият ни линеен ускорител е доста по-щадящ от конвенционалните линейни ускорители поради една техническа особеност – с по-малка утечка. Така се пазят по-добре съседните критични органи и се намаляват страничните реакции.  

Това всъщност наистина е много важно, защото знаем, че повечето такива апарати не са достатъчно щадящи. Този, щом е по-щадящ, със сигурност е голямо предимство за пациентите, които се нуждаят. 

Така е, да. 

Знаем, че в много лечебни заведения се чака с месеци, за да може пациент да се възползва от такъв тип апарати. Как става записването при вас и по-специално за новия линеен ускорител? 

Записването става много лесно и за двата ни линейни ускорителя. Идва пациентът с епикриза от лечебно заведение и евентуално решение на онкологичен комитет за лъчелечение. Записването става в приемния ни кабинет, в лъчетерапевтичния комплекс на КОЦ-Пловдив на бул. „Александър Стамболийски“ 2А и в рамките на седмица става планирането, изработването на терапевтичния план и започването на лечение. 

Т.е. не се изисква такова чакане, на каквото са свикнали повечето хора по принцип? 

Не, не се изисква чакане, още повече, че ние имаме два апарата и вече много по-бързо става и записването, и започването на самото лечение. 

Друг важен въпрос, който смятам, че интересува пациентите – това колко ще струва те да се възползват от новия апарат и ще бъде ли достъпен за повечето нуждаещи се? 

Лечението е абсолютно безплатно и на двата линейни ускорителя, включително всички консумативи са безплатни и е напълно достъпно за всички онкологично болни от цялата страна, независимо от къде са насочени, които разбира се, са подходящи за лъчелечение, като единствено необходимо е да имат регистрация в КОЦ-Пловдив. Това са изискванията, няма други.  

Може би хората ще го отчетат това даже като предимство на първо място. А има ли вече пациенти, които са се възползвали от новия апарат, и каква е тяхната обратна връзка? 

Да, има. Линейният ни ускорител Halcyon заработи с всички предварителни технически измервания и след обучението на персонала на 23 септември тази година. Имайте предвид, че лъчелечението е дълъг процес, то продължава около месец, месец и половина. Така че досега около 15-20 човека са завършили лечението си, а в момента на Halcyon се облъчват 50 души. Засега добрите ни очаквания от работата на този ускорител се оправдават.  

Какви са вашите очаквания след започването на лечение с новия линеен ускорител? Ще видим ли промени в статистиките или в начина на възстановяване? Какво предвиждате да се промени?

Промени в статистиките като брой болни най-вероятно няма да има, тъй като за съжаление, броят на онкоболните непрекъснато се увеличава, но се надяваме с всички тези нови технологии самият процес на лечение да протича по-бързо, без да се прекъсва, както беше досега, с минимални странични реакции, с по-бързо възстановяване след лечението и разбира се, да се увеличава броят на излекуваните пациенти, за които диагнозата рак да остава невъзвратимо в миналото. Това са ни очакванията.  

Колко е важно лечебните заведения да се синхронизират с иновациите и новите технологии според вас, понеже сме на тази тема точно? 

Разбира се, че е много важно в лечебните заведения да се въвеждат нови технологии, да се следят иновациите, защото така пациентите ще са убедени, че лечението им е на ниво, ще ни имат повече доверие и съответно резултатите ще са по-добри.  

Наистина е хубаво да чуваме и такива мнения, тъй като знаем, че не всички лечебни заведения следват това правило, а пък всъщност е много важно, както казвате и вие.  

Напоследък КОЦ-Пловдив непрекъснато увеличава и новите апарати, въвеждат се и доста иновации и лечението непрекъснато става на все по-високо ниво.  

Ами всъщност точно благодарение на тях и разбира се, на специалистите, които работят, както казвате и вие, много необратими диагнози всъщност стават лечими. 

Така е, да. 

И за да завършим този разговор, искам да ви попитам какво съветвате пациентите на Отделението по лъчелечение в КОЦ-Пловдив? 

Съветът ми към всички пациенти е да не се страхуват, да не отлагат лечението си, да ни имат доверие и да се обръщат към нас винаги когато е необходимо, защото наистина се отнасяме с нужното разбиране и професионализъм, и правим всичко възможно лечението им да е съвременно, адекватно, на нужното ниво и възможно по-малко стресиращо. 

А пък и винаги нещо, което е открито навременно, е поправимо. 

Да не отлагат. Има ли някакви признаци или диагноза и съмнения даже за онкологично заболяване, да не отлагат и веднага да се обръщат към специалисти и към КОЦ-Пловдив, разбира се. 

Аз много ви благодаря за това интервю. 

Благодаря и аз.