Д-р Славея Измирлиева: КОЦ-Пловдив разполага с нова апаратура за измерване на костната плътност 

Д-р Славея Измирлиева: КОЦ-Пловдив разполага с нова апаратура за измерване на костната плътност 

КОЦ-Пловдив разполага с нова апаратура за измерване на костната плътност. С какво тази техника ще помогне на специалистите?

Да кажа първо какво представлява апаратът ДЕКСА, защото това е важно, да знаят нашите пациенти. Апаратът за изследване на остеопорозата е ДЕКСА скенер с пълното наименование, което е Двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия. То показва излъчване на рентгенови лъчи по нов и съвременен начин с минимално и безвредно рентгеново облъчване. Позволява получаването на много прецизни данни за състоянието на костната плътност, изведени с голяма точност. Процесът на скениране е кратък и получаване на резултатът е веднага. Прецизността на изчисленията с ДЕКСА скенер е много високо, изведена е с абсолютна точност. ДЕКСА скенерът е безопасен, безвреден, безболезнен и удобен метод за проследяване на костната плътност. Въз основа на крайния резултат специалистите анализират състоянието в момента и необходимостта от адекватно лечение. При нас в онкологията лечението на пациентите е комплексно и включва хормонално лечение. Това изисква предварително изследване на костната плътност, за да се знае състоянието на костите, защото препаратите, които се използват, специално ароматазните инхибитори изискват това със сигурност, за да знаят как да комбинират лечението и дали точно този препарат да бъде изписан на пациентите им. По принцип костната плътност е необходимо да се изследва за остеопороза, защото остеопорозата е третото по значимост социално заболяване. То по-често засяга жените в менопауза, по-пълните хора по принцип, но това не изключва мъжете, когато рязко спира производството на тестостерона в напредналата възраст. Това важи също и в детската възраст. Когато децата израстват, спортуват активно, това също предизвиква остеопороза. Така че няма възраст, която остеопорозата да не обхваща. Но специално при нас в онкологията е необходимо за изследване на костната плътност, защото пак казвам, лечението е комбинирано. И какъв хормонален препарат да предпише онкологът е важно да знае състоянието, терена, на който започва изследването, дали точно този препарат да предпише на пациента, или то трябва да бъде комбинирано с допълнително лечение на остеопорозата.    

А каква е симптоматиката при вашите пациенти с остеопороза? 

Това се казва „тихата болест“, защото по принцип то не дава симптоматика. Обикновено хората на възраст след 45, 50 години, изпитвайки болки в кръста, в краката, някъде, обикновено предполагат и мислят, че това е свързано с тези костно-ставни дегенеративни изменения, най-малко съмненията за остеопорозата. И затова казваме, че то протича в началото безсимптомно, докато не се стигне до онези случаи, в които до такава степен намалява костната плътност, че тя предизвиква при най-малки наранявания счупвания, които не би трябвало с едно такова малко нараняване да очакваме, че ще стигнем до счупвания на костите. Това е изтъняване на костната плътност, което води до ранни такива счупвания при най-малки натоварвания.  

А на какво се основава диагнозата?  

На това прецизно изследване с ДЕКСА апарата. Това е изследване, което много точно, прецизно показва плътността и минералното съдържание на костите и затова то е необходимо да се извършва. При нас специално в онкологията казах каква е причината, но това не значи, че и жените в менопауза, по-пълните хора, когато изпиват такива болки по стави, е необходимо да я има и костната плътност. Това е до мен изследване и при колегите, които са ендокринолози, ревматолози и те се занимават с тази социалнозначима болест – остеопорозата.  

Вие казахте, че голям процент от жените всъщност страдат от това заболяване. А какъв е процентът…  

Да, те не предполагат, че го има, но когато направим изследването, виждаме, че то започва най-често при жените в периода на менопаузата. Но може да бъде и в по-ранна възраст при жени, които са с наднормено тегло, жени, които имат вредните навици, тютюнопушенето. Това са неща, които човек не ги предполага, а по-скоро затова казваме, че е една тиха, безсимптомна болест. Когато напредне, тогава вече – да, има симптоматиката, но всеки мисли, че то е свързано с тези дегенеративни изменения, а не само с костната плътност.  

Добре, а ние всъщност как можем да разберем, че ни има нещо, или просто трябва да ходим редовно на профилактични прегледи? 

Това изисква – да, няма друг начин, освен изследването на костната плътност, която ще покаже и причината, ако имаме някаква симптоматика. А другото е – хубаво е жените профилактично да правят тези прегледи и при една менопауза вече това е необходимост, защото с менопаузата намаляват хормоните, с които всъщност намалява и тази костна плътност. Както казах, при мъжете рязкото спиране на тестостерона води също до намаляване на костната плътност. По-често обаче говорим, че като заболяване се среща при жените, да.