Д-р Славея Измирлиева, КОЦ-Пловдив: Прецизността на изчисленията с ДЕКСА скенер е много високо

Д-р Славея Измирлиева, КОЦ-Пловдив: Прецизността на изчисленията с ДЕКСА скенер е много високо

Апаратът за изследване на остеопорозата е ДЕКСА скенер с пълното наименование, което е Двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия. То показва излъчване на рентгенови лъчи по нов и съвременен начин с минимално и безвредно рентгеново облъчване. Това заяви в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ д-р Славея Измирлиева– началник Отделение по образна диагностика в Комплексен онкологичен център в Пловдив.

Тя добави, че чрез апарата се  получават много прецизни данни за състоянието на костната плътност, изведени с голяма точност.

„Прецизността на изчисленията с ДЕКСА скенер е много високо, изведена е с абсолютна точност. ДЕКСА скенерът е безопасен, безвреден, безболезнен и удобен метод за проследяване на костната плътност. Въз основа на крайния резултат специалистите анализират състоянието в момента и необходимостта от адекватно лечение“, обясни д-р Измирлиева.

Тя добави, че костната плътност е необходимо да се изследва за остеопороза, защото остеопорозата е третото по значимост социално заболяване.