Д-р Славея Измирлиева : Всяко ранно откриване на карцинома на гърдата би довело до излекуване

Д-р Славея Измирлиева : Всяко ранно откриване на карцинома на гърдата би довело до излекуване

Д-р Славея Измирлиева, началник Отделение по образна диагностика в Комплексен онкологичен център в Пловдив в интервю за „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“. 



Месец октомври е Световният месец за борба с рака на гърдата. За превенцията на заболяването разговаряме с д-р Славея Измирлиева – началник Отделение по образна диагностика в Комплексен онкологичен център в Пловдив. Този месец вие направихте кампания за профилактични прегледи. Кажете ни какви са резултатите от тази кампания и как премина тя?  

Както винаги, месец октомври е месец за профилактика и да напомним на жените за това така рисково заболяване. За съжаление, ракът на гърдата е най-често диагностицираното онкологично заболяване при жените. Макар и по-рядко, то се среща и при мъжете. Особено внимание се обръща на карцинома на гърдата през последните години в световен мащаб поради повишеното заболяване и повечето от страните въвеждат скринингова програма, защото все повече жени осъзнават нуждата от профилактика на заболяването. Навременното откриване и лечение увеличава процента на преживяемост, подобряване качеството на живот на пациентите. За съжаление, в България ситуацията не е такава, каквато бихме искали да бъде. Необходимо е да се работи още много в посока на насочване на общественото внимание към нуждата за посещаване на специалист и провеждане на профилактични прегледи за превенция на това заболяване. През тази седмица през онкологията преминаха общо 802 души, от които 384 бяха насочени към Отделението по образна диагностика, и то само в тази поликлинична част. От тези, които бяха прегледани, открихме един карцином на гърдата, пет жени бяха с фиброаденоми и 11 от тях бяха с кистозни изменения, които бяха пунктирани и диагностицирани на момента. В хирургичния кабинет бяха приети новооткрити 10 с карцином на гърдата. Това е в рамките само на една седмица, което бие тревога. Но за съжаление, ние не провеждаме както е необходимо тази профилактика на гърдата. И затова бих искала този месец, след толкова години, които ние отправяме такива изказвания, вие напомняте, всички медии, да се провеждат, все още българската жена не осъзнава този така необходим преглед за нея, за да избегнем онези напреднали случаи. Всяко ранно откриване на карцинома на гърдата би довело до излекуване. Това е нещо, което се излекува докрай, води до по-комфортен начин на живот и разбира се, тези жени са полезни за обществото и за семейството си.  

Какви са рисковите фактори, които могат да влияят на възникването на това заболяване?  

Рисковите фактори – най-често това са жените в менопауза, да кажем по-често. Но да кажем, че няма възрастова граница. Но все пак това са наследствената обремененост. Имайки някой във фамилията си, тези жени трябва да обърнат внимание и да правят по-чести профилактични прегледи както при специалиста хирург, така и образните изследвания. На второ място трябва да сложим наднорменото тегло, алкохола, тютюнопушенето, хормоналното лечение, което се налага да провеждат някои от жените, физическата активност. Ако имаме качествения живот, съобразяваме се с какво се храним, имаме повече двигателна активност, избягваме вредните навици, би било една от превенциите за намаляване. Като разбира се, не пропускам да има самоконтрол, особено при жените, които казахме, са с наследствената обремененост. За младите жени казвам, че би трябвало да свикнат и да правят този самоконтрол, да опипват гърдите, да следят за бучки, за придърпвания, секрет от гърдите и това да ги накара да обърнат внимание, да се обърнат към специалист. А за жени, които са вече над 40 години, освен ехографският преглед, този при специалиста хирург, вече би трябвало да има и направена мамография и тя да се прави през две години, за да проследяваме плътността на гърдата, измененията и всичко да бъде навреме открито. 

Има ли тенденция възрастта с годините да намалява, т.е. все по-млади жени да се разболяват от това заболяване? 

Не бих казала, че има такава тенденция, защото нямам точна статистика в момента пред себе си, но казвам, че няма възраст. Хубаво е всяка жена след 20 години да прави тези прегледи, защото ако в младата възраст по-чести са доброкачествените изменения, не бих могла да кажа, че отсъстват и карциноми на гърдата. Когато човек обърне внимание навреме и отиде при специалист, ще бъде и ранно диагностициран. Това е идеята да напомняме за тази профилактика и да се откриват рано нещата. Ако редовно се правят прегледите при хирурзите, които са специалисти в тази област, мамолози, и се прави ехографията, всички тези неща ще бъдат открити навреме.  

Може ли да ни обясните отново точната профилактика, която всяка една жена в домашни условия може да направи така, че да не се стигне до злокачествено образование на млечната жлеза? 

Това е да свикне да опипва гърдите си и то да бъде непосредствено след цикъл за младите жени, защото тези промени в паренхима на гърдата се случват и се свързват с фазите на цикъла. Гърдата е най-спокойна и леснодостъпна за опипване веднага, непосредствено след цикъла. И срещуположната ръка – значи ако изследваме лявата гърда, да я изследваме с дясната ръка. Да бъде с едни последователни, постъпателни движения, които да обхващат, едно кръгово движение да направи, да обхване отвсякъде гърдата и да натиска плътно към гръдната стена, за да може и в дълбочина да обхване онези промени. Когато го прави всеки месец, тя ще свикне с тази плътност на гърдата и ще й направи впечатление разлика в плътността и изменението в гърдата, не само като плътност да опипва някаква формация, най-простичко казано, някакво топче – трябва да обръща внимание, да погледне зърната хлътнали ли са, за секрет от гърдите. Обикновено носенето на черно бельо, ако има секрет от гърдата, жената няма да го забележи. Затова казвам – нека да проверяват и да видят на бельото си такива петънца, малки, има ли и ако има такъв секрет, да бъде изследван, защото по някой път признак на заболяването може да бъде и един секрет от гърдата, независимо от това какъв цвят е той. Някъде хлътвания, придърпвания, деформация на гърдата – това трябва да ги насочи да се обърнат към специалиста и да направи изследване, което да изключи заболяване, и да бъде спокойна. Иначе всичко друго – пропускаме, намираме си винаги някаква причина, че това може да е след раждане, след кърмене, но невинаги това са само такива хормонални промени. То може да бъде израз и на самото заболяване. 

Благодаря ви много за информацията, която ни дадохте, и нека да призовем повече жени да ходят на прегледи.  

Да свикнат и да правят тези профилактични прегледи. Това е тяхното здраве.