Д-р Валентин Иванов, КОЦ – Пловдив: Възрастта е един от най-честите рискови фактори за развитието на рака на гърдата 

Д-р Валентин Иванов, КОЦ – Пловдив: Възрастта е един от най-честите рискови фактори за развитието на рака на гърдата 

Възрастта е един от най-честите рискови фактори за развитието на рака на гърдата. Това каза д-р Валентин Иванов – началник на Хирургичното отделение в „Комплексен онкологичен център – Пловдив“, в интервю за Радио „Фокус“ по повод октомври – месецът на рака на гърдата. 

По думите му ракът на гърдата се развива най-често при жени между 50 и 70 г. 

„При млади жени, които са между 30 и 40 г., заболяването протича по-агресивно, но е по-рядко. Под 30-годишна възраст честотата  е още по-малка. Когато е жената е над 40 г., тогава вероятността да има такова заболяване е много голяма, ако се намери бучка в гърдата“, посочи д-р Иванов.  

Като фактори за заболяването той отчете и наследствената обремененост, полът, облъчването, начинът на хранене: „Има цели родове, в които майка, баба, дъщеря, внучка, сестра и т.н. могат да се разболяват от това заболяване едновременно и последователно. Когато в семейство има такива случаи, трябва да се изследват за определени гени. Ако се установи, че имат такива гени, трябва да има особено внимание при тези пациенти, да се провеждат определени прегледи, защото при тях опасността става много голяма“, обясни той.

А при спрямо пола това заболяване го имат и мъжете, и жените. „При мъжете обаче е при 1,5%, при жените това е най-честото злокачествено заболяване. Следващ фактор е радиацията и облъчването на болния. Не бива той да се облъчва профилактично, когато не е необходимо. Това трябва да става при определени показания. Има значение и храненето. Алкохолът, тлъстите храни и повишеното тегло се смятат за рискови фактори“, уточни д-р Иванов. 

Специалистът отбеляза, че симптомите на рака на млечните жлези са много, но обикновено се обръща внимание на по-ранните.

„Не е за предпочитане тези заболявания да се хващат в късен стадий. Те би трябвало да се хванат в първи и втори. Обикновено жената открива първа бучка в гърдата, като тя обикновено е между 1 и 2 см, когато се открива по-рано. Стремежът е тази формация е да бъде открита още по-рано, когато не е палпируема – тогава резултатите при лечението на това заболяване са най-добри. Други симптоми са всички промени в конфигурацията на гърдата – може да бъде придръпната, кожата може да има вид на портокалова кора, може да има хлътване, може да има промяна в самото зърно и ареолата да бъде изместена настрани или да бъде хлътнала трайно навътре. Такива симптоми може да има и при други заболявания – те трябва да бъдат диференцирани от лекар, който се занимава с тези проблеми“, каза д-р Иванов. 

Той обърна внимани на друг важен симптом – когато жената сама си открие лимфен възел в подмишницата. „В повечето случаи тези възли са доброкачествени, свързани с възпалителни процеси, но това може да бъде и първи симптом на малък туморен процес, който се е проявил с тумор подмишницата. Това са най-честите симптоми. Може да има и много по-напреднали туморни образувания – цяла деформация на гърдата, секреция от зърното и още много други неща, които са с далечна симптоматика, с метастази по органите“, обясни д-р Валентин Иванов. 

Стремежът е да се открие тумора в ранен стадий, заради това се търсят най-ранните симптоми, добави специалистът.