Използват нанотехнология за дезинфекция в КОЦ – Пловдив

Използват нанотехнология за дезинфекция в КОЦ – Пловдив

С нова и най-модерна технология за дезинфекция бяха обработени всички помещения и повърхности в Комплексен онкологичен център – Пловдив. Препаратът представлява нанотехнологична течност, с която се покрива всяка една повърхност, като в рамките на 6 часа след обработка на повърхността се изгражда мрежа от кристали, наподобяващи „мечове“ – изключително твърди, остри и положително заредени. След шестия час третираната повърхност е антибактериална и антивирусна. Вирусите и бактериите, попадайки на тази повърхност, чисто физически се пробиват от тези “мечове“ и умират в рамките на секунди. Този процес на антибактериалност на третираната повърхност продължава около една година.

От началото на месец декември 2020 г. с бързи антигенни тестове за Covid–19 се тестват всички пациенти на Онкодиспансера. Целта е да бъде ограничена на максимум възможността вирусът да проникне сред онкоболните.

„За нас е особено важно да не допускаме вирусът да „влезе“ при пациентите ни. Поради спецификата на лечението, което им се прилага, тяхната имунна система е много слаба и всеки вирус би бил опасен за тях. Тестването с антигенни тестове засега дава достатъчно добър резултат и ние ще продължим да го прилагаме.“, коментира и.д. управител на Комплексен онкологичен център – Пловдив доц. д-р Пламен Фотев д.м.

Той обясни, че през ден се откриват безсимптомни пациенти вирусоносители, които биват установени при тестването и са насочвани за лечение към личния лекар.
„Пазим както пациентите, така и лекарите си. Поставили сме два контейнера за взимане и обработване на проби, както и навес, който да бъде използван при лошо време. За да се предотврати струпването на много хора, от отделенията, в които следва да постъпват пациентите ни, се дават точно определени часове, в които трябва да дойдат. За съжаление не винаги часовете се спазват, но нашите служители са инструктирани да реагират незабавно при такива ситуации.“ поясни доц. д-р Фотев д.м.