Пловдивчанката, оперирана по модел на Анджелина Джоли: Благодари на лекар днес!

Пловдивчанката, оперирана по модел на Анджелина Джоли: Благодари на лекар днес!

Млада пловдивчанка създава фондация за ранна диагностика на рак на гърдата. Това е каузата, зад която застава 34-годишната пациентка на „Комплексен онкологичен център – Пловдив“, оперирана и лекувана със запазване на пълното качество на живот. Тя е претърпяла операция с органо-пластично оформяне на двете гърди.

Сложната интервенция е извършена преди година от екип специалисти с хирург-оператор д-р Парашкев Цветков, онколог и управител на „Комплексен онкологичен център – Пловдив“.

„Избрах да се лекувам в България, макар че имах възможност да се лекувам където и да е по света. Нашите специалисти-онколози ми представиха план за лечение и след съответните консултации в чужбина разбрах, че те работят на световно ниво. Лекарите са изключително добри, предоставят същото качество на услугата, но безплатно“, разказва младата пациентка.

Пловдивчанката е била с карцином на гърдата, претърпяла вече няколко интервенции, с фамилна обремененост и предпоставки за ново развитие на болестта, доказани от имунохистохимично и генетично изследване. Тя и екипът решават да бъде направена двойна подкожна мастектомия с едномоментна органо-пластична реконструкция с импланти. Операцията е продължила 6 часа, а естетично-възстановителните методи са изцяло по холивудския образец на Анджелина Джоли.

„Идеята за фондацията се зароди по време на лечението на майка ми. Тя се разболя от рак на гърдата и си отиде на 52-годишна възраст. Единайсет месеца след като тя почина, аз бях на АГ-преглед при д-р Росен Петров в „Комплексен онкологичен център – Пловдив“. Той направи палпация на гърдите ми и препоръча изследване на едно топче, което самата аз бях напипала. Оказа се злокачествено и трябваше да се отстрани. След консултациите, които направих на няколко места, се доверих напълно и безрезервно на д-р Цветков“, спомня си младата жена. Заради наследствената обремененост било взето решение да й се направи двойна мастектомия.

„Аз повярвах и съм изключителна благодарна на д-р Цветков и целия мултидисциплинарен екип – специалистите патолози д-р Бачурска и д-р Ташкова и химиотерапевта д-р Тонев.

Ако се бях забавила съвсем малко, картината щеше да е коренно различна, и то не в положителна посока“, смята пловдивчанката.

Тя смята, че е крайно време на лекарите да се благодари и публично, а това да става достояние на хората.

„Преди години, когато майка ми се лекуваше, липсваха някои основни медикаменти, които закупувахме от чужбина. Тогава претърпях разочарование в това отношение. Но по време на моята терапия установих огромен напредък – необходимите медикаменти бяха осигурени за всички пациенти, условията бяха подобрени, а отношението на персонала беше отлично.

Нещата се движат в положителна посока и това ме обнадеждава. Хората не трябва да губят доверието си в нашите лекари. Напротив – много са добри! В „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ се работи по европейски и световни стандарти“, убедена е младата жена.

Тя иска да накара хората да не пренебрегват профилактиката, тъй като от опит знае, че заболяването, открито навреме, е напълно лечимо. Затова предприема стъпки към учредяване на фондация, чиято основна цел е стимулиране на профилактичните прегледи и ранната диагностика, осигуряване качество на живот на диагностицирани и лекувани пациенти и запазване на тяхната социална и професионална реализация.

Докторе, благодаря!

Източник: Марица