Онкото в Пловдив прави супермодерна лаборатория

Онкото в Пловдив прави супермодерна лаборатория

Онкото в Пловдив прави супермодерна лаборатория

Супермодерна патологична  лаборатория на европейско ниво ще има Комплексният онкологичен център в Пловдив. За целта ще се работи в две посоки. Едната е дооборудване, което да съкрати максимално сроковете за получаване на резултата, важен за правилното поставяне на диагнозата. „Има болници, в които се чака по 10-14 дни, а няма нищо по-страшно за пациентите от неведението. Ние смятаме да съкратим срока до 3 дни за масовите тумори”, коментира началникът на отделението по клинична патология д-р Свитлана Бачурска. Следващата посока е оптимизация на работата на лаборантите.

Апаратурата ще отговаря в пълен обем на стандартите за специалността в Европа. Новоизбраният медицински управител д-р Парашкев Цветков вече е дал „зелена светлина” за оборудване  с апарат за автоматизирани имунохистохимични и молекулярни изследвания. Те се считат за най-прецизните в диагностично отношение, тъй като показват вида на тумора и доколко е чувствителен на терапията. По този начин хирурзите ще получават най-бързо и качествено оформена диагноза – от една страна, а от друга – онколозите ще имат възможност за персонализиране на лечението на конкретния пациент. Това е следващата стъпка в модернизирането на патологичната лаборатория, с която тя ще отговори на съвременните изисквания на онкологията.

КОЦ – Пловдив е единствената болница в Пловдив с два гефрирни апарата за експресни изследвания по време на операция. Това дава възможност резултатите на патолозите да излизат по възможно най-бързия начин, въпреки големия обем работа. В отделението работят двама лекари, трима биолози, шест лаборанти. Д-р Бачурска е специализирала в института Джон Хопкинс, а д-р Десислава Ташкова – в Кливланд клиник. Получените знания в реномираните  болници дават гаранция, че могат да изпълняват световните изисквания на специалността.

Източник: www.marica.bg