Онколози от Пловдив прегледаха 340 души от Неделино

Онколози от Пловдив прегледаха 340 души от Неделино

Екип от специалисти на Комплексния онкологичен център-Пловдив  прегледа и изследва над 340 души от Неделино за злокачествени заболявания.  В рамките на три дни са направени 175 хирургични прегледа, 95 – кожни и 73 – гинекологични. На всички пациенти е взета кръв за изследвания за левкози и други заболявания на кръвта.

Открити са поне 20 човека със злокачествени образувания. Сред тях има с карциноми на кожата, на гърдата, на шийката на матката. Най-много са гинекологичните тумори, след тях са кожните. Първите, които са били за оперативно лечение, вече са постъпили в стационара.

Онколозите са прегледали и немалко хора, при които съществуват съмнения за заболяване от рак. На тези пациенти са дадени дати, за да посетят КОЦ за допълнителни изследвания и изясняване на проблемите им. В Неделино лекарите са се сблъскали с всякаква патология, не само онкологична. След разговори с местните хора и общопрактикуващите лекари са дадени насоки, за да могат пациентите да се придвижват по възможно най-бързия начин за лечение.

Специалистите на КОЦ-Пловдив ще посетят Неделино поне още веднъж, тъй като населението е около 5000 души, а нуждите са големи.

Доброволните акции за обхождане на труднодостъпните райони и предоставяне на онкологична помощ започнаха със Златоград, последва Ивайловград, а сега и Неделино. Управителят на КОЦ – Пловдив д-р Парашкев Цветков е дал карт бланш за извършването им като в екипите участват онкогинеколози, онкохирурзи, онкодерматолози, специалисти по клинична онкология, образна диагностика, две медицински сестри. На място се превозват мобилни ехографи, предметни стъкла, микроскоп, контейнери за съхранение, а взетите материали се транспортират и изследват в Онкоцентъра.

Източник: https://dariknews.bg